Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search

Phishing

Phishing is aan de orde van de dag en het wordt steeds moeilijker om phishingmails van echt te onderscheiden. Cybercriminelen gebruiken phishing om persoonlijke gegevens of wachtwoorden te verkrijgen, maar steeds vaker gebruiken ze phishing om malware te verspreiden. Cybercriminelen richten zich op de zorgsector door malafide e-mails met onderwerpen als vaccinaties, medicijnen of ander zorggerelateerde onderwerpen onder de aandacht te brengen van zorgpersoneel.

Alle nieuws artikelen over
Phishing en fraude

Toont 3 artikelen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de mogelijke impact op de Nederlandse zorgsector

De situatie is vergeleken met onze vorige update (8 april) onveranderd. Er zijn geen aanvallen waargenomen op Nederlandse zorginstellingen en ook internationaal zijn deze gevallen niet gemeld. Echter de situatie kan snel veranderen op het moment dat het conflict escaleert. Ook binnen het huidige dreigingsbeeld is alertheid noodzakelijk. Z-CERT acht het aannemelijk dat dit conflict een stimulerende werking zal hebben op cybercrime en verwacht op de langere termijn een toename van ransomware-aanvallen. Ook is collateral damage (nevenschade) door bijvoorbeeld DDoS-aanvallen een reëel scenario.

Goed nieuws voor de zorgsector: Goodbye Emotet

Goed nieuws. De wereldwijde IT-infrastructuur van het bekende Emotetbotnet is overgenomen door een internationaal samenwerkingsverband van overheden en politie. De actie werd gecoördineerd door Europol en Eurojust. Ook de Nederlandse politie was bij deze operatie betrokken.

Cybercriminelen richten zich op distributie COVID-19 vaccins

Cybercriminelen hebben het voorzien op de gekoelde distributie van Coronavaccins. Nu steeds meer vaccins het punt naderen van distributie, waarschuwen IBM en Interpol voor gerichte activiteit van hackers. Volgens IBM zijn hackers bezig met een phishingcampagne gericht op de koelketen van de distributiekanalen, waarin de vaccines koud worden gehouden tijdens transport. De cybercriminelen richten zich voornamelijk op organisaties met hoofdkwartieren in Europa, Zuid-Korea en Taiwan.

Z-CERT versterkt de digitale veiligheid van de Nederlandse zorgsector