Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search

Thema

Malware

Malware, een afkorting van ‘malafide software’, verwijst naar software dat is ontworpen om de computer van een legitieme gebruiker te infecteren en de gebruiker op verschillende manieren schade toe te brengen. Voorbeelden van malware zijn: trojans, gijzelsoftware en spyware.

Alle nieuws artikelen over
Malware

Toont 13 artikelen

Emotet; de digitale plaaggeest is terug van weggeweest

Berucht, beroemd, gevreesd, Emotet malware was het allemaal. Tot begin dit jaar. De Nederlandse politie rolde samen met diverse buitenlandse opsporingsdiensten het Emotet netwerk op en schakelde het uit. Maar voor een digitaal virus is geen vaccin en dus is Emotet terug, vernieuwd en verbeterd. Zondag 14 november is de vernieuwde Emotet-malware voor het eerst weer waargenomen.

Fors meer ransomware bij Europese zorginstellingen

Europese zorginstellingen hebben sinds begin van dit jaar te maken met fors meer ransomware-aanvallen dan het jaar ervoor. Het gaat, voor zover bij Z-CERT bekend om 25 aanvallen in Europa, waarbij 66 zorglocaties zijn geraakt. In Nederland hebben sinds januari 2021 vier zorgorganisaties te maken gehad met ransomware.

Ransomware in de zorg, een update van Z-CERT

Het is dan misschien vakantie voor een groot deel van de wereld, cybercriminelen trekken zich daar niks van aan. Voor hen geen zon, zee, strand, maar hacken en cashen. Inmiddels luiden de overheid en private securitypartijen de noodklok over de toename van ransomware. Aanvallen met gijzelsoftware worden gezien als een gevaar voor de nationale veiligheid, iets waar de NCTV in het laatste dreigingsbeeld ook voor waarschuwt.

Wereldwijde ransomware aanvallen REvil via supply chain attack Kaseya

UPDATE 06/07: Z-CERT heeft een update uitgestuurd naar haar deelnemers met aanvullende informatie over de Kaseya-hack, bijvoorbeeld over de aanvalsmethode en de aangekondigde patch van Kaseya. Ook in Nederland heeft de aanval gevolgen gehad. In de zorg zijn leveranciers die gebruik maken van Kaseya, voor de monitoring van het electronisch patienten dossier bijvoorbeeld.

Aantal ransomware-aanvallen op de zorgsector

25

Door Z-CERT bekende ransomeware aanvallen op de Europese zorgsector

66

Geraakte zorglocaties

4

Nederlandse zorgorganisaties geraakt door ransomware