Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search

Thema

Malware

Malware, een afkorting van ‘malafide software’, verwijst naar software dat is ontworpen om de computer van een legitieme gebruiker te infecteren en de gebruiker op verschillende manieren schade toe te brengen. Voorbeelden van malware zijn: trojans, gijzelsoftware en spyware.

Alle nieuws artikelen over
Malware

Toont 7 artikelen

Piek ransomware-aanvallen op zorgsector Europa

De afgelopen weken zien de security analisten van Z-CERT een toename in het aantal cyberaanvallen op de Europese zorgsector. Meerdere zorginstellingen in België en Frankrijk zijn de hard geraakt door cybercriminelen die losgeld eisen. Ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar is het aantal ransomware aanvallen op de zorg meer dan verdubbeld. Vooralsnog is niet duidelijk waarom het aantal aanvallen nu zo piekt. Maar de ontwikkeling is voor Z-CERT genoeg reden om de Nederlandse zorgsector extra te waarschuwen.

Goed nieuws voor de zorgsector: Goodbye Emotet

Goed nieuws. De wereldwijde IT-infrastructuur van het bekende Emotetbotnet is overgenomen door een internationaal samenwerkingsverband van overheden en politie. De actie werd gecoördineerd door Europol en Eurojust. Ook de Nederlandse politie was bij deze operatie betrokken.

Hackers laten gijzelsoftware los op zorgsector

De zorgsector in de Verenigde Staten werd eind 2020 hard geraakt door aanvallen met gijzelsoftware Ryuk. Het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), the Federal Bureau of Investigation (FBI), and the Department of Health and Human Services (HHS) waarschuwden ziekenhuizen voor een aanzienlijke dreiging op de sector.

Na de hack: Wat kan de Nederlandse zorgsector leren van de ransomware aanval op een Duits ziekenhuis

Het Universitair Medisch Centrum in Dusseldorf dat in september geraakt was door Doppelpaymer ransomware is weer volledig in gebruik. De aanval die de boeken in gaat als “de eerste ransomwareaanval met dodelijke afloop”, trok wereldwijd de aandacht. De grens tussen de digitale en de fysieke wereld vervaagd, waarschuwen experts. Welke lessen kan de Nederlandse zorgsector halen uit deze digitale tragedie?