Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search

Thema

Malware

Malware, een afkorting van ‘malafide software’, verwijst naar software dat is ontworpen om de computer van een legitieme gebruiker te infecteren en de gebruiker op verschillende manieren schade toe te brengen. Voorbeelden van malware zijn: trojans, gijzelsoftware en spyware.

Alle nieuws artikelen over
Malware

Toont 9 artikelen

Zorgen om opmars malafide javascriptfiles

Het afgelopen half jaar zijn 12 gevallen gemeld van malafide javascript files bij zorg- en zorggerelateerde instellingen. Het gaat hierbij niet om javascript die in de browser als onderdeel van een website actief is, maar javascript die binnen Windows opstart door er dubbel op te klikken, net als bij reguliere software. De cybersecurity analisten van Z-CERT maken zich zorgen om deze opmars en vragen de zorgsector om zich te verdiepen in de onderstaande maatregelen.

Ransomware-aanval op Ierse gezondheidszorg

De Ierse gezondheidszorg heeft te maken met een grootschalige ransomwareaanval. De aanval begon vorige week en raakt een aanzienlijk deel van de zorgsector in ons buurland. De cybercriminielen zouden naast het HSE (het staatsgefinancieerde gezondheidsstelsel) ook het ministerie van gezondheidszorg hebben aangevallen. De aanval op het ministerie is succesvol afgeslagen. De Ierse autoriteiten gaan niet in op de losgeldeis van 20 miljoen dollar.

Piek ransomware-aanvallen op zorgsector Europa

De afgelopen weken zien de security analisten van Z-CERT een toename in het aantal cyberaanvallen op de Europese zorgsector. Meerdere zorginstellingen in België en Frankrijk zijn de hard geraakt door cybercriminelen die losgeld eisen. Ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar is het aantal ransomware aanvallen op de zorg meer dan verdubbeld. Vooralsnog is niet duidelijk waarom het aantal aanvallen nu zo piekt. Maar de ontwikkeling is voor Z-CERT genoeg reden om de Nederlandse zorgsector extra te waarschuwen.

Goed nieuws voor de zorgsector: Goodbye Emotet

Goed nieuws. De wereldwijde IT-infrastructuur van het bekende Emotetbotnet is overgenomen door een internationaal samenwerkingsverband van overheden en politie. De actie werd gecoördineerd door Europol en Eurojust. Ook de Nederlandse politie was bij deze operatie betrokken.