Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search

Thema

Malware

Malware, een afkorting van ‘malafide software’, verwijst naar software dat is ontworpen om de computer van een legitieme gebruiker te infecteren en de gebruiker op verschillende manieren schade toe te brengen. Voorbeelden van malware zijn: trojans, gijzelsoftware en spyware.

Alle nieuws artikelen over
Malware

Toont 11 artikelen

Ransomware in de zorg, een update van Z-CERT

Het is dan misschien vakantie voor een groot deel van de wereld, cybercriminelen trekken zich daar niks van aan. Voor hen geen zon, zee, strand, maar hacken en cashen. Inmiddels luiden de overheid en private securitypartijen de noodklok over de toename van ransomware. Aanvallen met gijzelsoftware worden gezien als een gevaar voor de nationale veiligheid, iets waar de NCTV in het laatste dreigingsbeeld ook voor waarschuwt.

Wereldwijde ransomware aanvallen REvil via supply chain attack Kaseya

UPDATE 06/07: Z-CERT heeft een update uitgestuurd naar haar deelnemers met aanvullende informatie over de Kaseya-hack, bijvoorbeeld over de aanvalsmethode en de aangekondigde patch van Kaseya. Ook in Nederland heeft de aanval gevolgen gehad. In de zorg zijn leveranciers die gebruik maken van Kaseya, voor de monitoring van het electronisch patienten dossier bijvoorbeeld.

Zorgen om opmars malafide javascriptfiles

Het afgelopen half jaar zijn 12 gevallen gemeld van malafide javascript files bij zorg- en zorggerelateerde instellingen. Het gaat hierbij niet om javascript die in de browser als onderdeel van een website actief is, maar javascript die binnen Windows opstart door er dubbel op te klikken, net als bij reguliere software. De cybersecurity analisten van Z-CERT maken zich zorgen om deze opmars en vragen de zorgsector om zich te verdiepen in de onderstaande maatregelen.

Ransomware-aanval op Ierse gezondheidszorg

De Ierse gezondheidszorg heeft te maken met een grootschalige ransomwareaanval. De aanval begon vorige week en raakt een aanzienlijk deel van de zorgsector in ons buurland. De cybercriminielen zouden naast het HSE (het staatsgefinancieerde gezondheidsstelsel) ook het ministerie van gezondheidszorg hebben aangevallen. De aanval op het ministerie is succesvol afgeslagen. De Ierse autoriteiten gaan niet in op de losgeldeis van 20 miljoen dollar.