Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search

Kwetsbaarheden

Kwetsbaarheden zijn gaten of programmeerfouten in software. Via deze gaten kunnen cybercriminelen een netwerk binnendringen. Ze maken dan een software code die gebruik maakt van de kwetsbaarheid in de software. Dit noemen we een exploit. Zo’n exploit kan een computersysteem in gevaar te brengen. Kwaadwillenden kunnen dan bijvoorbeeld informatie stelen of geld eisen doordat ze ransomware hebben geïnstalleerd via de exploit. De meeste kwetsbaarheden worden opgelost door patches of updates.

Direct naar

Alle nieuws artikelen over
Kwetsbaarheden

Toont 11 artikelen

Z-CERT voegt security.txt toe aan website

Z-CERT heeft de nieuwe standaard security.txt in de website opgenomen. Security.txt is een klein tekstbestand die het makkelijker moet maken voor beveiligingsonderzoekers om kwetsbaarheden te melden.

Vier vragen over de zero-day in java log-tool Log4j

Er zit een ernstige kwetsbaarheid in de java log-tool Apache Log4j. Deze logtool wordt heel veel gebruikt. De eerste geluiden hierover kwamen donderdagavond online. Binnen 24 uur hebben cybercriminelen al misbruik gemaakt van deze zero-day. Dat maakt de situatie bijzonder ernstig. De kwetsbaarheid is ontdekt door een onderzoeker die gebruikmaakte van Minecrafts bug bounty programma.

Z-CERT en VWS ontwikkelen scantool voor softwarekwetsbaarheden

Het ministerie van VWS en Z-CERT werken samen aan een Kwetsbaarheden Analyse Tool, kortweg KAT. KAT brengt vele programma’s/tools samen die allemaal scannen op verschillende softwarekwetsbaarheden. Kwetsbaarheden zijn foutjes in de software waardoor een crimineel een netwerk kan binnendringen. Het is dus belangrijk dat deze ‘foutjes’ zo snel mogelijk opgespoord en gerepareerd worden. KAT moet het werk van een security expert een stuk makkelijker en overzichtelijker maken.

Duizenden medische apparaten kwetsbaar

Onderzoekers van Forescout hebben kwetsbaarheden in ruim tweeduizend medische apparaten gevonden. Nucleus NET wordt gebruikt in diverse medische apparatuur onder meer van Siemens. De onderzoekers hebben 5500 apparaten gevonden die kwetsbaar zijn, waarvan 2233 gebruikt worden in de zorg ook in Nederland. Denk aan ventilatiesystemen, bloeddrukmeters en infuuspompen. Nucleus software is al bijna dertig jaar in omloop.

Z-CERT versterkt de digitale veiligheid van de Nederlandse zorgsector