Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search

Cyber Awareness

Cyber awareness is niet alleen belangrijk op het werk, ook thuis is het van belang om zorgvuldig op de cyber veiligheid te letten. Juist nu thuiswerken zo gewoon is geworden zoeken criminelen naar de zwakste schakel van de medewerker om zo toegang te krijgen tot (bedrijfs-)systemen, e-mail accounts, login-gegevens en informatie.

Alle nieuws artikelen over
Awareness

Toont 9 artikelen

Z-CERT presenteert Eerste Hulp bij Datalekken (EHBD)

Een datalek kan elke organisatie overkomen. Hoe ga je er zo goed mogelijk mee om en welke stappen moet je eigenlijk doorlopen? Z-CERT heeft op basis van het AP stappenplan een EHBD (Eerste Hulp bij Datalekken) gemaakt voor de zorgsector. Een handzaam factsheet dat in geen enkel zorgcrisisplan mag ontbreken.

Denk aan je RDP en doe er voorzichtig mee

RDP staat voor Remote Desktop Protocol, maar securityspecialisten noemen het ook Ransomware Deployment Protocol. RDP stelt zowel medewerkers als leveranciers in staat om op afstand te werken in de bedrijfsomgeving. Een functionaliteit die in coronatijd een vlucht heeft genomen.Een ideale oplossing, maar RDP direct ontsluiten aan het internet is als een wegwijzer voor cybercriminelen; ‘This way for the data.’

 

Stappenplan voor het beheer van domeinnamen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft samen met de experts van Stichting Z-CERT en in nauwe samenwerking met zorginstellingen de handreiking verlopen domeinnamen samengesteld. Hierin staat wat (zorg)organisaties kunnen doen om de kans op een datalek door een verlopen domeinnaam zo klein mogelijk te maken.

Ketenafhankelijk in de zorg is een serieus risico

Cyberaanvallen via de keten van leveranciers zijn niet nieuw, maar dat maakt het onderwerp niet minder serieus. Het Financieel Dagblad bracht de ketenafhankelijkheid begin maart weer onder de aandacht. Ook de zorgsector is kwetsbaar. Met name ziekenhuizen zijn afhankelijk van tientallen, soms wel 100 verschillende leveranciers. In het CyberSecurity Dreigingsbeeld Zorg 2020 schreven Z-CERTs analisten hier het volgende over.

We zijn de hele dag bezig met het digitaal veiliger maken
van de Nederlandse zorg