Het team van Z-CERT

Z-CERT NL bestaat uit een klein maar zeer gedreven team. Dagelijks speuren de eerstelijns security specialisten van Z-CERT diverse bronnen af naar dreigingen voor de zorgsector. Zij vormen de harde kern van het technisch team. De analisten staan in direct contact met de zorginstellingen, schrijven security advisories en wisselen elkaar af in piketdiensten voor de avonduren en weekenden.
 
De tweedelijns analisten doen onderzoek en werken nauw samen met het netwerk van Z-CERT.  Zij analiseren binnengekomen informatie en vertalen dit naar de zorgsector. Deze specialisten hebben speficieke kennis van zorggerelateerde ICT.
 
Het team van Z-CERT bestaat verder uit directeur Wim Hafkamp, business consultants, een senior adviseur, office management en een senior communicatie.
 

Organisatie

Stichting Z-CERT is hét expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg.  Z-CERT heeft specifieke kennis van medische hard- en software, ondersteunt zorginstanties bij een digitaal incident en vergroot de weerbaarheid van de sector op het gebied van cybersecurity.
 
De deelnemers aan Z-CERT vormen een netwerk om gezamenlijk uitdagingen als ransomware, phishing, datalekken of hacken aan te pakken. Het netwerk bestaat behalve de deelnemers uit brancheorganisaties, leveranciers, andere CERT’s, internationale contacten en (hackers)communities. Zo kan Z-CERT snel dreigingen signaleren en deelnemers adviseren hiermee om te gaan.

Z-CERT is opgericht op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en GGZ Nederland (GGZ). Z-CERT is een stichting en heeft geen winstoogmerk.

Sinds de oprichting van Z-CERT in 2017 zijn al veel ziekenhuizen en GGZ-instellingen aangesloten bij het netwerk. De ambitie van Z-CERT is om de komende jaren de hele zorgsector aan te sluiten op het netwerk.

 

Infographic 2019

Het afgelopen jaar heeft Z-CERT hard gewerkt aan het vergroten van het cyberbewustzijn, het delen van informatie met onze deelnemers en het afhandelen van incidenten. Lees er alles over in onze infographic 2019.

Hoeveel advisories hebben de analisen van Z-CERT bijvoorbeeld verstuurd naar de deelnemers? Hoeveel meldingen hebben de deelnemers gedaan bij Z-CERT en waarover? En hoeveel deelnemers maakten in 2019 gebruik van de diensten van Z-CERT? Alle cijfers staan overzichtelijk weergegeven in de infographic.