Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search
Artikel

Z-CERT informeert 100 kleinere zorgorganisaties ‘Je kent ons niet, maar we helpen je graag’

Tandartspraktijken, kraamzorgorganisaties en apothekers. Een greep uit de 100 zorgorganisaties die vrijdag 12 februari een mail kregen van Stichting Z-CERT. De reden: deze organisaties komen voor in de database van cybercriminelen die tijdens operatie Ladybird in handen is gekomen van de politie. De 100 zijn geen deelnemer van Z-CERT, maar in dit bijzondere geval besloot Z-CERT om ook getroffen organisaties buiten haar deelnemersgroep te waarschuwen. De 100 worden via een mail van Z-CERT opgeroepen om direct maatregelen te nemen.

12 februari 2021 | Z-Cert Actueel

Wim Hafkamp: “Door goede samenwerking en informatie-uitwisseling tussen politie, Nationaal Cyber Security Center en Z-CERT kunnen we nu tientallen kleinere zorgorganisaties bereiken. Deze vallen normaal gesproken buiten onze scope. Maar de omvang van de actie Ladybird vraagt om speciale maatregelen. We werken op alle mogelijke manieren aan een veiligere digitale zorgsector.”

Eind januari vond de omvangrijke internationale politieoperatie LadyBird plaats. Daarin werkten de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket in Nederland samen met politie en justitie in diverse andere landen. De politie kreeg hierbij de controle over de servers waarop de Emotet malware draait. De geïnfecteerde computers met Emotet communiceren daardoor niet meer met de “command and control” van de cybercriminelen maar met de servers die onder controle staan van de politie.

Onder computers die geïnfecteerd zijn met Emotet malware wordt een module verspreid die ervoor zorgt dat de malware zich 25 april automatisch van de geïnfecteerde machines zal verwijderen.

Z-CERT hoopt dat de 100 organisaties de oproep ter harte nemen. “Wanneer je niet bekend bent, met Z-CERT en ons werk, dan kan een email als deze wellicht wat rauw op je dak vallen”, zegt Wim. “Zeker bij kleinere zorgorganisaties die niet dagelijks bezig zijn met security. Dat begrijpen we al te goed. Daarom: bij twijfel, bel of mail ons. Neem contact op, wij helpen je graag verder.”

Meer lezen over operatie Ladybird? Klik hier

Meer informatie over dit thema

Deel deze pagina

Z-CERT versterkt de digitale veiligheid van de Nederlandse zorgsector