Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search
Artikel

Ransomware, laat de aandacht niet verslappen

‘Wist u dat: Z-CERT research doet naar veel voorkomende vormen van cybercriminaliteit. Op basis van onderzoek uit openbare bronnen en informatie van deelnemers worden kennisproducten gemaakt. Zoals een whitepaper over ransomware specifiek voor de zorgsector.

7 juli 2020 | Malware

Ransomware is nog steeds in opmars. Al jaren zien onderzoekers een toename van gijzelsoftware wereldwijd. De werkwijze waarop cybercriminelen hun slachtoffers tot betaling dwingen is wel veranderd de afgelopen jaren. In plaats van veel organisaties of individuen om een relatief klein bedrag te vragen, werken criminelen gerichter op organisaties die een hoger geldbedrag kunnen betalen. Ook de zorgsector in Europa ervoer vorig jaar een toename van doelgerichte aanvallen met ransomware. In 2020 werden er minder doelgerichte aanvallen met ransomware  op zorginstellingen in Europa gemeld in vergelijking met het half jaar daarvoor, maar waakzaamheid blijft altijd geboden.

Onlangs werkte Z-CERT samen met het NCSC aan een algemeen ransomwarepaper. Dat factsheet geeft antwoord op algemene vragen over ransomware. Daarnaast heeft Z-CERT dus een zorgspecifiek whitepaper over ransomware gemaakt waarin dieper wordt ingegaan op de maatregelen die de zorgsector kan nemen tegen deze vorm van criminaliteit.

Meer informatie over dit thema

Deel deze pagina

Z-CERT versterkt de digitale veiligheid van de Nederlandse zorgsector