Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search

Een terugblik op het Z-CERT lustrumjaar 2022

Het jaar 2023 staat voor de deur en daarom blikt Z-CERT nog even terug op 2022, het jaar waarin Z-CERT haar 5-jarig bestaan vierde.

Het begin van 2022 stond vooral in het teken van grote spanningen op het wereldtoneel vanwege de oorlog in Oekraïne. In het eerste kwartaal verschoof corona steeds meer naar de achtergrond, terwijl het hybride werken is gebleven. We zijn gestart met de ontwikkeling van de Kwetsbaarheden Analysetool (KAT), hielden een webinar over ransomware en brachten vanuit het Radboudumc het Cybersecurity Dreigingsbeeld 2021 voor de zorgsector.

In het tweede kwartaal deden we mee met een grote cyberoefening in het Deventer Ziekenhuis. Oefenen en testen wordt steeds belangrijker, ook als het gaat om cyberincidenten. Daarom zullen we dat onderwerp volgend jaar ook actief blijven uitdragen.

Na het succes van HackTheHealth, een village tijdens het grootste Europese oplucht hackerfestival May Contain Hackers, organiseerden we in oktober een side-event tijdens de drukbezochte ONE Conference. Hier is de basis gelegd voor de oprichting van een cybersecurity uitwisselingsplatform voor de zorgsector, de European Health ISAC.

In het vierde kwartaal heeft Z-CERT een samenwerking getekend met Philips voor het delen van security-gerelateerde informatie over medische apparaten. En in december werd een overeenkomst gesloten met de Dutch Caribbean Hospital Association, een coöperatie van de ziekenhuisinstellingen op de eilanden Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Jubileum

Laten we vooral niet vergeten dat Z-CERT dit jaar haar 5-jarig jubileum heeft gevierd. Ter gelegenheid van het jubileum hebben we een lustrumposter samengesteld met aanbevelingen om nog beter beschermd te zijn tegen bijvoorbeeld ransomware. Deze poster is in pdf-formaat te downloaden. Print hem uit en hang hem op in de bestuurskamer. Voor de liefhebber: er zijn nog enige exemplaren op papier beschikbaar ([email protected]).

2022 was een interessant jaar met allerlei ontwikkelingen. Ook de komende jaren staat ons het nodige te wachten. Zo zal in 2024 nieuwe Europese cyberwetgeving (NIS2) ook grote delen van de zorgsector raken. Z-CERT is daarom nu al begonnen met het treffen van voorbereidingsmaatregelen.

Het Z-CERT team wenst iedereen een gezond en digitaal veilig 2023 toe !

Meer informatie over dit thema

Deel deze pagina

Z-CERT versterkt de digitale veiligheid van de Nederlandse zorgsector