Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search
Artikel

Z-CERT en de Nederlandse ggz gaan samenwerken rondom informatiebeveiliging en cybersecurity

De directieleden van beide organisaties ondertekenden deze maand een overeenkomst voor de duur van drie jaar. Vanaf 1 januari 2021 zijn 64 lid-instellingen van de Nederlandse ggz aangesloten bij Z-CERT. Z-CERT is als expertisecentrum gespecialiseerd in het weerbaarder maken van zorgorganisaties op het gebied van informatiebeveiliging en cyberdreigingen.

29 januari 2021 | Z-Cert Actueel
Verdere digitale ontwikkelingen

De branche van de geestelijke gezondheidszorg maakte het afgelopen jaar een grote stap in het verder digitaliseren van de hulpverlening. Steeds meer behandelingen vinden online plaats. E-health ontwikkelde zich snel in Coronatijd. Z-CERT werkt sinds 2018 specifiek aan het digitaal veiliger maken van de Nederlandse zorgsector. In totaal zijn nu met de collectieve aansluiting van de Nederlandse ggz, NFU en NVZ meer dan 160 zorginstellingen aangesloten bij Z-CERT.

Zorgapp

Samen met Z-CERT wordt de ggz weerbaarder tegen cyberdreigingen zoals ransomware en phishing. Het is belangrijk om binnen de zorg informatie rondom systeembeheer en cybersecurity met elkaar te delen. Als hackers bijvoorbeeld actief zijn in een zorgapp of in een besturingssysteem dan brengt Z-CERT alle betrokken instanties op de hoogte.

E-health

Veronique Esman, directeur van de Nederlandse ggz:  “Voor ggz-instellingen neemt de inzet van zorgtechnologie snel toe: E-health, cliëntportalen, de Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO) en het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).  Hiermee verandert het risicoprofiel van ggz-instellingen. Het is van groot belang om op het gebied van informatieveiligheid en cybersecurity samen op te trekken. Wij kijken de komende jaren uit naar de samenwerking met Z-CERT op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity.”

Cyberdreigingen

Directeur Wim Hafkamp van Z-CERT is verheugd met de collectieve aansluiting van de Nederlandse ggz. “We hebben gezien dat cyberdreigingen zich niet beperken tot de grote organisaties in de zorgsector. Alle zorgorganisaties, groot en klein, kunnen te maken krijgen met digitale verstoringen. Denk aan datalekken of  een cyberincidenten bij een van hun leveranciers. Z-CERT helpt de zorgsector digitaal weerbaar te worden.”

Meer informatie over dit thema

Deel deze pagina

Z-CERT versterkt de digitale veiligheid van de Nederlandse zorgsector