Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search
Artikel

Cybercriminelen richten zich op distributie COVID-19 vaccins

Cybercriminelen hebben het voorzien op de gekoelde distributie van Coronavaccins. Nu steeds meer vaccins het punt naderen van distributie, waarschuwen IBM en Interpol voor gerichte activiteit van hackers. Volgens IBM zijn hackers bezig met een phishingcampagne gericht op de koelketen van de distributiekanalen, waarin de vaccines koud worden gehouden tijdens transport. De cybercriminelen richten zich voornamelijk op organisaties met hoofdkwartieren in Europa, Zuid-Korea en Taiwan.

8 december 2020 | Phishing en fraude
De hackers gaan als volgt te werk
 • De cybercriminelen hebben een fake platform opgezet. Via dat platform bieden zij steun aan het CCEOP-programma (Cold Chain Equipement Optimization)
 • Organisaties die dit programma steunen ontvangen een e-mail, waar de cybercrimineel zich voordoet als een bestuurslid van een CCEOP-leverancier Haier Biomedical, met daarin een aanvraag voor een offerte. Deze mail bevat echter malafide HTML-bijlage.
 • De ontvanger moet zijn inloggegevens achterlaten om het bestand te kunnen openen en daarmee heeft de cybercrimineel de inloggegevens in handen.
 • Fake vaccins

  IBM vermoedt dat de inloggegevens op een later moment massaal gebruikt zullen worden om distributieprocessen te verstoren. Interpol waarschuwt daarnaast voor de verkoop van fake vaccins via malafide webshops. INTERPOL’s Cybercrime unit onderzocht wereldwijd 3000 verdachte online apotheken, 1700 daarvan bevatte malware.

  Z-CERT houdt deze situatie nauwlettend in de gaten en zal haar deelnemers informeren indien er malafide activiteiten in Nederland worden waargenomen. Verder raadt Z-CERT aan om uw medewerkers op de hoogte te stellen van deze actualiteit en aandacht te schenken aan security awareness. Het beste wapen tegen phishingmails is namelijk een team dat bewust is van de gevaren van phishing.

  Meer informatie over dit thema

  Deel deze pagina

  Z-CERT versterkt de digitale veiligheid van de Nederlandse zorgsector