Search
Lees Voor
CVD melden Deelnemer worden
NL EN
Search

Nieuws

Filter op thema

Toont

artikelen

Systemen RadboudUMC misbruikt door cryptominer

Het datalek bij het RadboudUMC heeft geleid tot misbruik van de servercapaciteit voor cryptomining. Dat is een van de conlusies die uit het onderzoek van het RadboudUMC naar voren is gekomen. Z-CERT heeft samen met Fox-IT gewerkt aan het onderzoek. De bevindingen zijn deze week gepubliceerd.

Password spraying: wat is het en wat is er tegen te doen?

De Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zuthpen meldden onlangs een aanval op haar ICT-systemen. Drie weken lang vonden aanvallen plaats via password-spraying. Hierbij kregen de aanvallers toegang tot een mailbox van een medewerker met een medisch ondersteunende functie. Hierbij zijn geen persoonsgegevens buitgemaakt. Wat houdt deze aanvalstechniek in? En wat kan je er als organisatie tegen doen? Hoe verschilt een password-spraying attack bijvoorbeeld van een brute-force- of credential stuffing attack?

Ransomware in de zorg, een update van Z-CERT

Het is dan misschien vakantie voor een groot deel van de wereld, cybercriminelen trekken zich daar niks van aan. Voor hen geen zon, zee, strand, maar hacken en cashen. Inmiddels luiden de overheid en private securitypartijen de noodklok over de toename van ransomware. Aanvallen met gijzelsoftware worden gezien als een gevaar voor de nationale veiligheid, iets waar de NCTV in het laatste dreigingsbeeld ook voor waarschuwt.

Datalek bij Radboudumc

Het Radboudumc heeft te maken gehad met een datalek waarbij zakelijke personeelsgegevens en gegevens van partnerorganisaties zijn gelekt. Dat maakte het ziekenhuis deze week bekend op de website.