Nieuws

Zorgverzekeraar VS betaalt 10 miljoen dollar wegens datalek

security.nl - 12.07.2019

De Amerikaanse zorgverzekeraar Premera Blue Cross zal een coalitie van Amerikaanse staten in totaal 10 miljoen dollar betalen wegens een datalek waarbij de gegevens van ruim 10 miljoen mensen werden gestolen. Het ging om namen, geboortedata, social security nummers, postadressen, e-mailadressen, telefoonnummers, rekeninggegevens en informatie over verzekeringsclaims, waaronder klinische data.

Onderzoek: kwart zorgverleners maakt zich zorgen om privacy clienten

icthealth.nl - 04.07.2019

Voor ruim een kwart (28%) van de zorgverleners is de privacy van cliënten reden tot zorg. Niet onterecht, want bij 26 procent van de zorgverleners komt de privacy van cliënten weleens in het geding. Dit blijkt uit onderzoek van Ictivity waaraan ruim 500 medewerkers hebben deelgenomen die werkzaam zijn binnen Nederlandse zorginstellingen.

Minister: bewustwording zorg over datalekken moet groeien

security.nl - 24.06.2019

Beveiligingsrisico's zijn nooit helemaal te voorkomen, maar bewustwording in de zorg hierover moet groeien, zo heeft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer laten weten naar aanleiding van twee datalekken in de jeugdzorg. Tevens stelt de minister dat de bewaking en beveiliging in de zorg moet worden versterkt en er voldoende capaciteit moet bestaan om te "blussen" als het nodig is.

FG's in ziekenhuizen opereren goed

autoriteitpersoonsgegevens.nl - 24.06.2019

Functionarissen voor de gegevensbescherming (FG’s) in ziekenhuizen zijn goed op weg om zich een volwaardige positie te verwerven. Deze FG’s opereren goed en geven een goede invulling aan de taken die zij hebben op grond van de privacywetgeving. Wel kunnen voornamelijk kleinere ziekenhuizen zich nog verbeteren door meer schriftelijke waarborgen door te voeren.