Nieuws

ICT-problemen zijn risico voor patiëntveiligheid

nos.nl - 16.09.2019

De patiëntveiligheid in ziekenhuizen staat onder druk doordat de digitale uitwisseling van medische gegevens vaak onmogelijk is. Artsen kunnen niet bij medische gegevens van patiënten doordat de elektronische patiëntendossiers van ziekenhuizen, huisartsen en soms zelfs van verschillende afdelingen binnen hetzelfde ziekenhuis niet met elkaar communiceren.

Logius laat 3.000 UZI-certificaten in zorgsector vervangen

security.nl - 05.09.2019

Logius laat 3.000 UZI-servercertificaten in de zorgsector vervangen omdat ze niet meer aan de eisen voldoen, zo laat de overheidsinstantie aan Security.NL weten. Eerder dit jaar werd bekend dat certificaatautoriteiten een fout hadden gemaakt bij het genereren van certificaten.

De standaarden voor certificaten verplichten dat die over een 64-bit serienummer moeten beschikken. De certificaatautoriteiten hebben echter certificaten uitgegeven die effectief over een 63-bit serienummer beschikten. Dit kwam door een standaardinstelling van de gebruikte uitgiftesoftware EJBCA. Vanwege de fout werd eerder al besloten om duizenden PKIoverheid-certificaten te vervangen. Overheidsdiensten gebruiken deze certificaten voor verschillende zaken, zoals versleutelde verbindingen voor websites, authenticatie op afstand, elektronische handtekeningen en versleuteling van elektronische berichten.

90 miljoen euro subsidie voor digitale data-uitwisseling in zorg

security.nl - 05.09.2019

De overheid trekt 90 miljoen euro uit voor digitale data-uitwisseling in de zorg, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Volgens het ministerie zorgt het digitaal uitwisselen van patiëntgegevens voor een betere kwaliteit in de zorg. Zorgprofessionals zouden eerder alle informatie van een patiënt digitaal beschikbaar hebben en patiënten en mantelzorgers kunnen meer inzicht in hun zorg krijgen.

Gezondheidszorg en cybersecurity: 7 dingen om te weten

icthealth.nl - 02.09.2019

Steeds meer gezondheidsapparaten en -apps slaan tegenwoordig persoonsgegevens op. Zo maakt de nieuwe Apple Watch het mogelijk om het vallen van een patiënt te herkennen. Hierdoor kunnen op afstand veel levens gered worden. Echter, er zitten er ook nadelen verbonden aan het delen van al deze persoonsgebonden gegevens.

Utrechtse GGZ-instelling vernietigt oude dataset met patiëntgegevens

security.nl - 12.08.2019

De Utrechts GGZ-instelling Akwa GGZ heeft besloten om een oude dataset met geaggregeerde en gepseudonimiseerde patiëntgegevens te vernietigen, nadat de Autoriteit Persoonsgegevens vaststelde dat het het hier om persoonsgegevens ging. De dataset was afkomstig van Stichting Benchmark Geestelijke Gezondheidszorg (SBG) en werd gebruikt voor het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten.

Amerikaans ziekenhuis betaalt losgeld ransomware

security.nl - 12.08.2019

Een Amerikaans ziekenhuis dat vorige week door ransomware werd getroffen heeft besloten om het losgeld voor het ontsleutelen van bestanden te betalen. Hoeveel er is betaald wil het ziekenhuis niet zeggen. De infectie bij het Truman Medical Center in Kansas deed zich vorige week dinsdag voor.