Nieuws

Google verkrijgt en verwerkt gezondheidsdata miljoenen Amerikanen

security.nl - 12.11.2019

Google heeft van de Amerikaanse zorgaanbieder Ascension de gezondheidsgegevens van miljoenen Amerikanen ontvangen om te analyseren, zonder dat die hiervan op de hoogte zijn. Ascension beheert 150 ziekenhuizen en vijftig bejaardentehuizen in twintig Amerikaanse staten.

Door de overeenkomst tussen beide partijen kunnen de gegevens van alle Ascension-patiënten naar de Google-cloud worden geüpload om daar te worden verwerkt, zo meldt de New York Times. De samenwerking tussen Google en Ascension werd in juli al kort door het techbedrijf benoemd (pdf). Gisteren kwam de Wall Street Journal met een artikel waarin het meldde dat Google de data van miljoenen patiënten verzamelt, zonder dat die hiervan weten. Het gaat om namen, geboortedatum, diagnoses van artsen, behandelingen, laboratoriumuitslagen, volledige gezondheidsgeschiedenis en informatie over ziekenhuisopnames.

Bruins: aparte voorziening medische gegevens in noodsituaties

nos.nl - 30.10-2019

Minister Bruins wil een speciale regeling waardoor medische gegevens van patiënten die niet bij bewustzijn zijn, makkelijker beschikbaar kunnen komen. Bruins benadrukte in het NOS Radio1 Journaal dat het "ongelooflijk belangrijk" is dat die gegevens er zijn, als elke seconde telt. Het gaat dan bijvoorbeeld over vragen als welke medicijnen iemand gebruikt, waar die persoon allergisch voor is, wat iemands gewicht is en welke operaties hij heeft ondergaan.

Gegevens patiënten verslavingskliniek gelekt op social media

security.nl - 14.10.2019

Vijftien patiënten van de verslavingskliniek van Novadic-Kentron in Eindhoven zijn slachtoffer van een datalek geworden nadat een lijst met hun privégegevens op social media verscheen. Op de lijst staan de voor- en achternamen, geboortedatum en het soort drugs waar de patiënten aan verslaafd zijn of waren. Dat liet de kliniek afgelopen vrijdag in een persverklaring weten (pdf).

Risicogestuurde aanpak voor aansluiten instellingen bij Z-CERT

icthealth.nl - 09.10.2019

Minister Bruno Bruins wil samen met cybersecurity-instantie Z-CERT tot een goede, risicogestuurde aanpak komen van ICT- en databeveiliging in de zorg. Dat schrijft Bruins in een Kamerbrief. Bruins geeft daarmee een vervolg aan de belofte afgelopen maart dat hij zou laten onderzoeken of zorginstellingen verplicht konden worden zich bij Z-CERT aan te sluiten. Zo’n verplichting lijkt er vooralsnog niet te komen

Minister: secundair gebruik zorgdata binnen AVG mogelijk

security.nl - 08.10.2019

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) biedt bedrijven en zorginstellingen voldoende ruimte om zorgdata voor andere doeleinden te gebruiken, zo stelt minister Bruins voor Medische Zorg. De minister reageerde op Kamervragen van het CDA over een artikel in het FD.

Daarin lieten onderzoekers en commerciële partijen weten dat "strenge privacyregels" medisch onderzoek in Nederland hinderen. Bruins is het daar niet mee eens. "Ik ondersteun de ontwikkeling van secundair datagebruik en algoritmes omdat het de kwaliteit van (gepersonaliseerde) zorg voor de patiënt kan verbeteren. Dit is mogelijk binnen de huidige kaders van de AVG."

Ziekenhuizen VS weren nieuwe patiënten wegens ransomware

security.nl - 02.10.2019

Drie Amerikaanse ziekenhuizen nemen wegens een ransomware-infectie geen nieuwe patiënten meer aan. Alleen patiënten die in kritieke toestand verkeren worden nog toegelaten. Het gaat om het DCH Regional Medical Center, Northport Medical Center en Fayette Medical Center in de Amerikaanse staat Alabama.