Mededelingen

Kom Cyberfit de winter door

23.11.2020

Het ziet er naar uit dat thuiswerken ook de komende maanden nog de norm blijft. Hoe blijf jij alert op digitale dreigingen, bij jezelf of bij de medewerkers binnen jouw organisatie? Z-CERT biedt alle thuiswerkers graag een (geheugen)steuntje in de rug. Benieuwd hoe? Lees meer via de link hieronder.
 

Z-CERT en IT-securitybedrijven bouwen samen aan digitale veiligheid zorgsector

09.11.20 (update 12.11.20)

Sinds het begin van de Coronacrisis bouwt Z-CERT aan het Zorg Detectie Netwerk (ZDN). Dat doen we samen met de zorgsector, het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en private partijen. Via het ZDN wordt informatie gedeeld met de zorgsector over malware, phishing en cyberspionage. Vanaf half november sluiten nog meer organisaties aan bij dit netwerk. Zes IT-securitypartijen, Tesorion, Kahuna, KPN Security, ON2IT, Pinewood en Motiv gaan dan zorgspecifieke dreigingsinformatie delen met hun klanten uit de zorgsector. De zes bekende securitypartijen hebben hiervoor een intentieverklaring getekend met Stichting Z-CERT.

Eerste Capture the Flag van Z-CERT voor zorgtechneuten

12.10.2020

Terwijl buiten de herfstbuien vallen, bogen binnen enkele tientallen techneuten zich over de allereerste capture the flag van Z-CERT en SANS Institute. Op 8 en 9 oktober deden diverse IT-specialisten van zorginstellingen mee aan deze online challenge met opdrachten op het gebied van bijvoorbeeld #bufferoverflow, #cryptografie en #forensisch onderzoek. Elke goed afgeronde opdracht leverde een 'flag' op die gelijk staat aan punten. De winnaar ontvangt binnenkort een unieke Z-CERT hoodie.

Vernieuwd Producten en Dienstenoverzicht

Over de 100 zorgorganisaties in Nederland zijn aangesloten bij Z-CERT en er komen elke maand nieuwe deelnemers bij. Zo profiteren vele ziekenhuizen en andere zorginstellingen van onze producten en diensten, zoals het ZorgDetectieNetwerk (ZDN) waardoor deelnemers realtime dreigingsinformatie en 'Indicators of Compromise' ontvangen.

Maar we doen nog veel om de zorg digitaal veiliger te maken. Wat allemaal? Bekijk ons vernieuwde overzicht van Z-CERTS producten en diensten.

Z-CERT waarschuwt voor kwetsbaarheid in XenMobile

11-08-2020

Veilig werken op afstand is sinds het begin van de coronacrisis voer voor discussie. Ook in de zorg wordt op afstand gewerkt bijvoorbeeld met behulp van XenMobile van Citrix. De afgelopen dagen hebben de security-experts van Z-CERT ziekenhuizen en zorgaanbieders benaderd die deze software gebruiken op hun smartphones, laptops en andere mobiele apparaten. De reden: de software is kwetsbaar.

Mobile Device Management

03.08.2020

Het werkgerelateerd gebruik maken van een smartphone is bijna niet meer weg te denken binnen veel organisaties. Vele organisaties bieden hun medewerkers dan ook een toestel aan. Het NCSC van het Verenigd Koninkrijk (UK) heeft hier recent een nieuw stuk over uitgebracht.  

De meest generieke adviezen luiden als volgt: