Mededelingen

Eerste Capture the Flag van Z-CERT voor zorgtechneuten

12.10.2020

Terwijl buiten de herfstbuien vallen, bogen binnen enkele tientallen techneuten zich over de allereerste capture the flag van Z-CERT en SANS Institute. Op 8 en 9 oktober deden diverse IT-specialisten van zorginstellingen mee aan deze online challenge met opdrachten op het gebied van bijvoorbeeld #bufferoverflow, #cryptografie en #forensisch onderzoek. Elke goed afgeronde opdracht leverde een 'flag' op die gelijk staat aan punten. De winnaar ontvangt binnenkort een unieke Z-CERT hoodie.

Vernieuwd Producten en Dienstenoverzicht

Over de 100 zorgorganisaties in Nederland zijn aangesloten bij Z-CERT en er komen elke maand nieuwe deelnemers bij. Zo profiteren vele ziekenhuizen en andere zorginstellingen van onze producten en diensten, zoals het ZorgDetectieNetwerk (ZDN) waardoor deelnemers realtime dreigingsinformatie en 'Indicators of Compromise' ontvangen.

Maar we doen nog veel om de zorg digitaal veiliger te maken. Wat allemaal? Bekijk ons vernieuwde overzicht van Z-CERTS producten en diensten.

Z-CERT waarschuwt voor kwetsbaarheid in XenMobile

11-08-2020

Veilig werken op afstand is sinds het begin van de coronacrisis voer voor discussie. Ook in de zorg wordt op afstand gewerkt bijvoorbeeld met behulp van XenMobile van Citrix. De afgelopen dagen hebben de security-experts van Z-CERT ziekenhuizen en zorgaanbieders benaderd die deze software gebruiken op hun smartphones, laptops en andere mobiele apparaten. De reden: de software is kwetsbaar.

Mobile Device Management

03.08.2020

Het werkgerelateerd gebruik maken van een smartphone is bijna niet meer weg te denken binnen veel organisaties. Vele organisaties bieden hun medewerkers dan ook een toestel aan. Het NCSC van het Verenigd Koninkrijk (UK) heeft hier recent een nieuw stuk over uitgebracht.  

De meest generieke adviezen luiden als volgt:

Z-CERT over citrix in Nieuwsuur

02.07.2020

Stichting Z-CERT was 1 juli te zien in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Aanleiding was een onderzoeksrapport van Fox-IT over het beveiligingslek in Citrix. Onderzoekers stellen dat maanden nadat de kwetsbaarheid bekend werd, op tientallen servers geen actie was ondernomen en deze dus vatbaar zijn voor kwaadwillenden.

Z-CERT publiceert infographic over 2019

29.06.2020

Z-CERT is een klein maar hecht team dat zich elke dag inzet om de zorgsector digitaal veiliger te maken. Ook het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het vergroten van het cyberbewustzijn, het delen van informatie met onze deelnemers en het afhandelen van incidenten. Lees er alles over in onze infographic 2019.