Publicaties

 • Cyberfit awareness
  Hoe blijf je cyberfit? Download onze gratis cyberawerenss brochure en maak uw organisatie cyber bewust.
   
 • Kiezen voor een Cloudpartij
  Een factsheet met beschrijvingen en voorbeelden die van toepassing kunnen zijn bij het inkopen van clouddiensten.
   
 • Vulnerability assessment of Penetratietest?
  Een factsheet met de verschillen tussen deze twee testen en wat de impact op uw organisatie kan zijn.
   
 • Whitepaper phishing
  Met dit whitepaper wil Z-CERT zorginstellingen helpen phishing pogingen via e-mail aan te pakken.
   
 • Bescherm uw organisatie tegen ransomware
  In 2019 nam de dreiging van doelgerichte aanvallen met Ransomware op de zorgsector toe. Wij hebben toen een whitepaper uitgegeven waarin we aangeven wat u kunt doen om een infectie met ransomware te voorkomen of de impact van een aanval te beperken. Het paper was in eerste instantie alleen beschikbaar voor deelnemers maar we willen het vanwege het belang van de inhoud nu ook voor een breder publiek beschikbaar stellen. Het paper kunt u hier downloaden.

Bent u deelnemer en heeft u interesse om (een van) deze whitepapers of factsheets te ontvangen? Stuur dan een mail naar [email protected]

 

Diensten

Meer dan 100 ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn al deelnemer van Z-CERT. Zij profiteren van onze producten en diensten, zoals het ZorgDetectieNetwerk (ZDN) waardoor deelnemers realtime dreigingsinformatie en 'Indicators of Compromise' ontvangen. Maar we doen nog veel om de zorg digitaal veiliger te maken. Wat allemaal? Bekijk ons vernieuwde overzicht van producten en diensten.
 

 

Informatieberichten en alertering
Informatie delen over dreigingen, kwetsbaarheden of incidenten, is een belangrijke stap richting een veilige digitale zorgomgeving. Z-CERT houdt haar deelnemers op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van cyber security voor de zorg.

Kennisdeling

Z-CERT nodigt haar deelnemers uit om actief kennis te delen over hun aanpak van cybersecurity en waargenomen dreigingen. Z-CERT stuurt zowel (medische) informatieberichten als alerteringsberichten uit. Deelnemers ontvangen daarnaast wekelijks op vrijdag de End of Week met relevante cyberinformatie en maandelijks de End of Month.

Monitoring IP-adressen en domeinnamen
Z-CERT controleert elke werkdag of IP-adressen en domeinnamen van deelnemers op blacklists voorkomen. Daarnaast ontvangt Z-CERT regelmatig lijsten met kwetsbare systemen van zorginstellingen, zoekt proactief naar kwetsbare systemen of stelt deze lijsten zelf samen.

ZorgDetectieNetwerk
Deelnemers kunnen kiezen voor een aansluiting op het ZDN. Het ZDN deelt realtime 'indicators of compromise' met deelnemers. Deze informatie vormt een collectief geheugen voor digitale dreigingen met als doel een weerbare zorgsector.

Afhandeling en coördinatie incidenten

Wanneer een deelnemer te maken heeft met een IT-beveiligingsincident, adviseert Z-CERT bij de aanpak en het oplossen van het incident. Tevens kan Z-CERT ondersteuning bieden bij forensisch onderzoek.

Coordinated Vulnerability Disclosure
Kwetsbaarheden in websites van deelnemers en in (medische) apparatuur of programmatuur, die door derden zijn ontdekt, kunnen bij Z-CERT worden gemeld.